Healthy AF: doordat je deze dingen ’s ochtends doet, ben je de hele dag moe

exc-57b1b7108419c2e69277af32

Scroll this

Elke ochtend sta je met een grafhumeur op en laat je de hele wereld weer weten dat je absoluut geen ochtendmens bent. Maar wat nu als we je vertellen dat er wat dingen zijn die jij ’s ochtends al fout doet waardoor je de halve dag als een suffe lul rondloopt? Tijd om wat handelingen te veranderen.

Hier heb je een aantal dingen die je moet aanpassen om wat fitter uit je bed te stappen en wat meer aan je dag te hebben.

1- Je pakt gelijk je telefoon

De wekker gaat, je drukt hem uit en klikt gelijk door naar Facebook en je mail. Nu is dat niet eens het probleem, dat is namelijk het feit dat je nog 20 minuten blijf liggen voordat je eruit gaat. Raj Dasgupta, M.D. bij de American Academy of Sleep Medicine zegt namelijk dat een bed is om in te slapen en niet voor andere dingen. Als jij ’s ochtends je ogen open doet en blijft liggen, dan geef je je lichaam het signaal dat het weer tijd is om te slapen.

En dat gaat van kwaad tot erger want als je weer in slaap valt, dan heb je kans dat je uit je diepe REM slaap ontwaakt. Iets wat een veel heftigere impact heeft dan het wakker worden uit de lichtere stadia van slaap waar je normaal uit ontwaakt.

Het komt er dus op neer dat wanneer de wekker gaat, je gelijk uit je bed moet. Hoe moeilijk dat ook is.

2- Je drinkt niet

Je weet vast wel dat het best belangrijk is om na het opstaan gelijk een glas water (of 2) te drinken. Niet alleen helpt dit schijnbaar met de vetverbranding voor de rest van de dag, maar ook vult het je vochtreserves weer aan. Want vergeet niet dat je eigenlijk zo’n acht uur lang hebt liggen zweten zonder dat je een druppel water hebt gedronken. Je bent dus eigenlijk gewoon gehydrateerd. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je geïrriteerd bent.

Gelukkig maakt het niet uit wat je drinkt voordat je ’s ochtends de deur uit stapt, als het maar ongeveer een halve liter is.

3- Je doucht ’s avonds

Dit is een verrassende want je zou denken dat een lekkere warme douche heerlijk relaxend werkt voordat je gaat slapen. Maar niets in minder waar. Om in slaap te komen daalt je lichaamstemperatuur namelijk. Iets wat je dus effectief tegengaat door lekker warm te douchen.

Douchen voor het slapen gaan zorgt er dus voor dat je je lichaamstemperatuur hoger legt dan dat hij was. Hierdoor duurt het langer om hem weer omlaag te krijgen en zal het langer duren om in slaap te kunnen vallen.

Als je dat concept omdraait dan kom je erachter dat ’s ochtends douchen je dus sneller op werktemperatuur krijgt. Wanneer je wakker wordt is je lichaamstemperatuur namelijk nog lager en deze zal opgeschroefd moeten worden om lekker aan de slag te kunnen. Daarom is ’s ochtends douchen dus een goed idee. Zeker op die ijskoude ochtenden.

4- Je ziet de zon niet vaak genoeg

Hoewel het blauwe licht van je mobieltje en je computerscherm je wakker maken, is het een feit dat zonlicht je gezond weet te houden. Dit omdat zonlicht je voorziet van de nodige vitamine D. En studies wijzen uit dat mensen met een tekort aan vitamine D vaker last hebben van chronische vermoeidheid en over het algemeen minder energie hebben.

Nu hoef je niet gelijk te gaan liggen zonnen om je energieniveau op te krikken, want vitamine D kun je ook uit een potje halen. Dit zal je niet direct een energieboost geven, maar na verloop van tijd zal deze vitamine je energie niveau verbeteren en beter reguleren gedurende de dag.

5- Je begint met de verkeerde muziek

Een leuk nummertje kan je mood een gigantische boost geven. Niet alleen ’s ochtends maar ook op andere momenten.

Er is zelfs onderzoek geweest naar wat voor muziek je het best kunt luisteren om ’s ochtends goed op gang te komen. Nu hoef je het niet eens te zijn met de muziekkeuze want je hoeft eigenlijk alleen maar te weten dat nummers met een beats per minuut gehalte van 120-145 je optimaal door de ochtend sleuren.

Geen idee hoe dat klinkt? Denk aan Pharrell’s Happy of Twister Sister’s Where Not Gonna Make it en je zit in de goede richting.

 

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *