De 1986 BMW R65 Riot Starter van Ironwood Custom Motorcycles

exc-5914ad6815cf7d68335866f6

Scroll naar beneden

The devil is in the details. Een gezegde wat Arjan van Ironwood Custom Motorcycles uit Almere waarschijnlijk erg serieus neemt. De BMW R65 Riot Starter heeft namelijk enkele zeer aparte details. Denk aan een USB-poort om je telefoon mee op te laden of een noodstop afkomstig van een jetski.

Maar laat ik bij het begin beginnen want het frame, waar alles mee begint, is alles behalve standaard. Hij is op verschillende punten verstevigd om een andere, diagonale lijn te creëeren waarmee de fiets een wat sportievere look krijgt. Het geheel is in een zwarte zijdeglans lak gepoedercoat. Op het frame vind je een tank die afkomstig is van een Honda CB400. Gespoten in glanzend diamant zwart en afgewerkt met een gele pinstripe. Ditzelfde zie je terug op het achterspatbord welke overigens ook afkomstig is van een CB400. Achter de tank bevindt zich een custom zit van Miller Kustom Upholstery

Om de Riot Starter zijn toffe looks te geven moest er ook zelf het een en ander gefabriceerd worden. Dat dikke voorwiel paste bijvoorbeeld niet tussen de standaard voorvork. Hiervoor werden speciale kroonplaten gemaakt. Ook de accuhouder is speciaal voor deze BMW gemaakt en afgewerkt met leer uit de handen van Marcel Miller (Miller Kustom Upholstery). Kleinere details zoals de kentekenplaathouder, voetsteunen en de sleutelhouder werden ook helemaal met de hand gemaakt.

Naast de looks heeft ook het motorblok de nodige aandacht gekregen. Optisch is hij voorzien van een klassieke look dankzij de originele aluminium BMW kleppendeksels. Daarnaast is hij opgeknapt en mag hij nu inademen door DNA filters. Uitademen gebeurt door een custom uitlaatpijp met een demper van GP. Hierdoor moet de motor uit 1986 wat betrouwbaarder zijn dan dat je zou verwachten. Iets wat wel fijn is als je met de Riot Starter off-road wil gaan. Met de Continental TKC80 banden moeten je voldoende grip hebben en de Wilbers emulsion schokdemper die achter gemonteerd is, moet de ervaring redelijk comfortabel houden. 

Nu is de kans klein dat de R65 zich ooit buiten de gebaande paden zal begeven, maar mocht het ooit gebeuren en mocht het donker worden, dan heb je met de motor beschikking over een extra lichtbundel afkomstig van de Harley Davidson lamp aan de zijkant van het frame. Dat maakt gelijk ook het plaatje compleet: de Riot Starter is niet alleen een geweldig dikke creatie van Ironwood, maar het is ook nog eens een motor die klaar is voor alles wat er kan gebeuren. Ik bedoel, hij laadt je telefoon op, wat wil je nog meer?