Een BMW R50/3 Bobber van Titan

exc-5919d34e9f74568eef67d1f7

Scroll naar beneden

Ja, dat lees je goed: een BMW bobber. Een stijl die je niet zo snel ziet bij het Duitse merk, en zeker niet een als je weet dat deze is gebaseerd op een oude R50/3. Maar de Oostenrijkse heren van Titan maakten precies dat: een bobber op basis van een BMW R50/3 frame.

Michael Siebenhofer van de motorbouwer uit Graz had als idee om met een zo’n oud mogelijk BMW frame te starten dat hij kon vinden. Het werd er een uit 1956 die gevonden werd bij een oud kereltje op zolder. “Hij was zeker niet goedkoop, maar je weet wat ze zeggen: koop goedkoop koop dubbel.” Daarnaast moesten ook alle onderdelen klassiek zijn. Of eigenlijk bijna alle onderdelen want de motor moest wel betrouwbaar zijn. Daarom werd er bijvoorbeeld gekozen voor elektrische ontsteking. Ook werd het blok aangepakt en uitgeboord van 745cc naar 1070cc. Hierdoor wordt het achterwiel nu belast met 70 paarden in plaats van de standaard 26. 

Nu het oude frame als basis was genomen, begon de zoektocht naar geschikte onderdelen voor de rest. Na een flinke zoektocht werd er een vintage BMW R75 op de kop getikt. Hiervan werden de motor en de transmissie gebruikt, maar ook de voorvork was uitermate geschikt voor het project. Nadat deze op een custom Rake kit van AME Chopper bevestigd werden, kregen ze een visuele upgrade met metalen wraps die met de hand gemaakt zijn door Blechmann.

Alles draait door de aansturing van een Motogadget m.unit en aflezen hoe hard er gereden wordt, doet de rijder op de koplamp. Daarin zit namelijk een Motoscope Tiny in verwerkt. En hoe tof dat ook mag zijn, het de echte publiekstrekker is de benzine tank. Deze is afgewerkt met leren kniegrips en een azuur blauwe belijning aan de binnenkant van de tank. De leren afwerking is doorgetrokken naar een custom leren zadel met blauwe stiksels en speciale inlays.

De foto’s zijn overigens genomen in de buurt van Titans shop. En als je dagelijks in zo’n prachtige omgeving leeft, dan is het niet zo vreemd dat je zo’n prachtige bobber kunt bouwen. En ik kan me dan ook geen betere motor bedenken om op rond te rijden in zo’n landschap.