It’s alive again: de Lister Knobbly Sports Racer

exc-5910a4bd8419c2fe3d0bf3d0

Scroll this

Meer dan 60 jaar geleden was de originele Knobbly een puur racemonster die meedeed aan verschillende competities. Nu mag de aparte verschijning de openbare wegen onveilig maken. The Lister Motor Company heeft er namelijk voor gekozen om de racer te herbouwen als straatlegale wagen. 

En Lister wil het gelijk goed aanpakken en geen replica of retro maken. Daarom worden de panelen, net als in het verleden, in zijn geheel met de hand gevormd. Een proces dat zo’n 500 manuren in beslag neemt. Daarna worden ze op het frame, dat is gemaakt van naadloze buizen, geplaatst. Overigens zijn alle lasnaden op druk getest zodat het hele geheel ook een geheel blijft. Ook het motorblok is bijna identiek aan degene die in 1950 de racebaan domineerde. Er is namelijk gekozen voor een klassieke zes-in-lijn 3,8 liter motor die vrijwel gelijk is aan degene die de D-Type uit die tijd aandreef. 

Maar we leven niet meer in de jaren 50 en dat betekend dat we wat power verwachten van zo’n zware motor. En dankzij de nieuwe onderdelen die gebruikt worden, produceert het blok een niet lullige 330pk. Bedenk daarbij dat de Knobbly niet meer dan 787kg weegt en een sprint van 0-100km/u gaat binnen 4,3 seconden.

En zoals ik zei moest het geen replica of retro autootje worden, maar moest het echte een op zich zelf staande wagen worden. Dat zie je terug in enkele details die de nieuwe Lister naar 2017 haalt. Denk hierbij aan wat veiligheidsverbetering zoals een inklapbare stuurkolom, roll over bescherming, knipperlichten. Ook dingen als nummerplaten voor en achter, een setje achteruitkijkspiegels, een handrem en waarschuwingslampjes voor de remvloeistof en benzineniveau zijn toegevoegd. Voor comfort heeft de bestuurder een leren dashboard en een wind deflector in plaats van een klein raampje. 

Oh, en ook is er gedacht aan de veiligheid van voetgangers want de wielspinners zijn verwijderd. Wel zo fijn voor de schenen van degenen waar je vlak langs zoeft. Hierbij zal er voor twee varianten gekozen kunnen worden: een 4,2 liter 6-cilinder (€266.475) en een 3,8 liter Dry Sump (€349.378)

Er zullen maar 10 nieuwe Lister Knobbly’s de weg naar de straat vinden. Verwacht wordt dat ze in juni 2018 geleverd zullen gaan worden. Meer weten? Ga dan even naar de site van Lister.