Zwaar gemuteerd: de BMW R80 “The Mutant” van Ironwood Custom Motorcycles

exc-594c1b2e86e6c0d02cd326de

Scroll naar beneden

Als je bij je twaalfde BMW build aanbeland bent en je je dan niet aan andermans wensen hoeft te houden, dan kun je pas echt doen waar je creativiteit je naartoe leidt. In het geval van Ironwood Custom Motorcycles is resultaat daarvan iets wat helemaal niemand had verwacht: De BMW R80 “The Mutant”.

Waar te beginnen? Zo’n beetje elk deel behalve de monoshock en achterbrug zijn aangepast. Die groene tank is bijvoorbeeld afkomstig van een vintage Zündapp en daarop is dan weer een Monza benzinedop gemonteerd. Afgewerkt met een leren strap waarin een Leatherman multi-tool verwerkt kan worden. De tank zelf is naar voren gekanteld voor een agressievere look. 

De hele fiets is overigens naar voren gekanteld. De voorvork is namelijk ingekort met zo’n 60mm en de custom achter Hyperpro schokbreker is langer dan de standaard versie. Daarmee werd de hele look van de BMW een stuk compacter. Dat gebeurde ook dankzij de custom korte zit met daarin natuurlijk led achterverlichting. Onder die zit vinden we een Akrapovic demper die verbonden is aan wel heel speciale uitlaat. Deze loopt in onmogelijke bochten van twee pijpen, naar een. Een onderdeel waar heel lang naar gekeken kan worden. 

Naast de details zoals de CNC gemaakte kroonplaat met daarin een Motogadget speedo en de knipperlichten die in het frame verwerkt zijn is ook het hele motorblok gereviseerd voordat deze zwart gepoedercoat werd. De remmen zijn vervangen voor een systeem van Brembo en de BMW rolt op Shinko 270 Super Classic tires die wat beter handelen dan vergelijkbaar rubber.

Al met al is het een van de meest apart ogende, maar tegelijkertijd ziek mooie customs die er in een tijdje voorbij zijn gekomen. Met The Mutant laat IWC zien wat er allemaal gedaan kan worden als je een goed oog voor design hebt, maar ook de ballen toont om deze visie geheel tot realiteit brengt. 

Credits:
Instagram:
Builder @arjanvandenboom
Photographer @paul_vanml

Facebook:
Ironwood Custom Motorcyles
www.facebook.com/iwcmotorcycles