Kappen met de kapper: zo word je een tondeuse-baas

exc-59ca9ebe8dd0413c8455906d

Scroll naar beneden

Mensen vragen me wel eens naar welke kapper ik ga. Ik vermoed dat ze dat doen omdat ze mijn perfect gemillimeterde coupe zo mooi bij me vinden staan. Maar voordat ik ze om een waarom kan vragen, heb ik de vraag al beantwoord met een directe en volmondige: “mijn tondeuse is mijn kapper.” 

Onlangs ging het zelfs een stapje verder. Toen vroeg iemand me hoe ik mijn perfect gemillimeterde kapsel zo netjes wist te houden zonder professionele inbreng van buitenaf. Ik deelde wat tips en bedacht me gelijk dat ik die ook met jou kon delen. Want geef toe: de wereld is een mooiere plek als elke kerel met extreem kort haar, zo’n prachtige coupe als ik heeft.

Nu denk je natuurlijk dat ik een of andere magische touch heb om tot het perfecte eindresultaat te komen, maar niets is minder waar. Ik gebruik gewoon goed gereedschap. Een goede tondeuse is het halve werk. Maar echt. Het is echt het halve werk. Die botte tondeuse die je drie jaar terug op de rommelmarkt kocht voor 55 cent moet je nu in de fik steken. Doordat het zo’n baggerding is moet je zeker drie keer over hetzelfde stuk gaan om alle haartjes even lang te krijgen. Een mooie, nieuwe en vooral scherpe tondeuse doet datzelfde werk in een mooie haal. Of misschien twee, maar meer echt niet.

Nu je met je nieuwe gereedschap voor de spiegel staat, is het tijd om je oren te gebruiken. Ja, je oren. Niet je ogen, maar je oren. Die ogen van jou zien niet elk lastige haartje dat zich kranig staande weet te houden tegenover de messen van de tondeuse. mocht je die vergeten, dan loop je natuurlijk keihard voor lul met je uitstekende langere haar. Daarom gebruik je je gehoor. Je gaat net zo lang over dezelfde plek tot de tondeuse hetzelfde geluid maakt wanneer hij op je kop staat als wanneer je hem gewoon los in je handjes hebt. Op dat moment weet jij zeker dat er geen enkele verstekelingen meer aanwezig zijn.

Over je oren gesproken. Daar omheen zit een onmogelijk lastig stuk. De kapper gebruikt daar doorgaans een schaar voor, maar hij heeft daarvoor geleerd en doet het niet in spiegelbeeld. Jij knipt geheid de bovenkant van je oren eraf en dus gooi ik er weer een gouden tip in: een kleinere tondeuse. Jup, je hebt die dingen in verschillende maten. Ik heb er een specifiek voor de ruimte rond mijn oren. De techniek is ook retesimpel. Houdt de tondeuse op z’n kop en laat de kop op de bovenkant van je oor leunen. Nu zit je, als het goed is, met de messen op een mooie hoogte. Laat je oor de ruimte bepalen, haal de tondeuse in een mooi rondje langs je oren en je hebt een prachtig lijntje waar de professionele kapper je complimenten over zal geven. Geen grap. Ik heb er complimenten over gekregen, dus dat kan jij ook.

Als laatste de nek. Omdat je geen New Kids look wil, jonguh, moet dat ook netjes bijgewerkt worden. En daarbij mijn laatste tip: doe die shit niet zelf. Je kunt oefenen met papiertjes, spiegels, allerlei weirde gadgets of je eigen stabiele hand, maar ik garandeer je nu al dat je al dat harde werk op dat perfecte gemillimeterde kapsel in een haal fucked en je die pet weer uit de kast trekt. En nee, je vraagt het niet aan een van je maten, maar aan je vriendin, vrouw of moeder. Hoogst waarschijnlijk deed je mama het in je kinderjaren ook bij je, dus die heeft de nodige ervaring. Je vriendin/vrouw wil dat jij er graag goed uitziet, dus die gaat die lijn in je nek echt niet verneuken. Loopt dat scheef, dan loop jij voor lul en daardoor loopt zij indirect ook voor lul. Je kunt haar ook best vertrouwen met die scherpe nieuwe tondeuse want zoals we allemaal weten, hebben de dames een betere fijne motoriek dan wij mannen. Geen gezeik, iedereen rijk en jij een prachtig nette lijn in je nek.

Als je deze tips netjes opvolgt, dan kan ik je garanderen dat ook jij met een perfect gemillimeterd kapsel rond zal lopen. De hele procedure scheelt je een dure trip naar de kapper en bespaart je tijd. Meer dan 10 minuten gaat het echt niet duren. Dus neem controle over je looks en oogst die complimenten en beantwoordt de vragen over wie je kapper is.