The Post toont de herhaling van geschiedenis

exc-5a6df0cb8165f5ccc7a8d832

Scroll this

 

Steven Spielberg toont via The Post een kritiekpunt voor The Washington Post waarin zij van lokale krant uitgroeiden naar landelijke krant. Het handelt over het al dan niet publiceren van de zogenaamde Pentagon Papers. Jawel ook in de jaren zeventig had je al ‘papers’ die overheden deden wankelen.

The Post is meer dan onderhoudende met sterke spelers als Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrol. Het mag duidelijk zijn waarom de film nu verschijnt in een Amerika waarin de leiding misschien nog wel een stukje enger is dan ten tijde van Nixon. Maar laten we ook Europa niet vergeten waarin de Europese Unie inmiddels haar eigen ministerie van waarheid heeft ingevoerd.

Persvrijheid staat onder druk in het hier en nu en daarom mag The Post als belangrijk worden betiteld. Er zijn natuurlijk genoeg andere (en betere?) films gemaakt die op hun eigen manier handelen over deze vrijheid: denk aan All the Presidents Men en The People vs. Larry Flynt. Wederom een oscar genomineerde film waarbij ik mij afvraag of dit nu echt een oscar film is. Logan en Blade Runner verdiende die toch net iets meer volgens mij.