De Oura Ring meet hoe je slaapt en wanneer je teveel zuipt

Scroll this

Slecht slapen heeft enorme negatieve gevolgen voor je gezondheid. Maar hoe slaap je beter? Het Finse Oura probeert dat inzichtelijk te maken met een wearable. In dit geval de Oura ring, want die meet beter dan een horloge en zit minder in de weg.

Van een avondje goed doorhalen in de kroeg gaat je gezondheid er niet bepaald op vooruit. Om dat te weten heb je geen technologie nodig. De bonkende koppijn en slaperigheid gedurende de dag verraden dat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken. En hoewel die zaterdagnacht in de de craft beertent misschien dan wel verantwoordelijk voor één slechte nacht is, is het best mogelijk dat je de rest van de week ook bijzonder ruk slaapt terwijl je dat amper doorhebt. En dat kan desastreuze gevolgen hebben voor je gezondheid op de lange termijn. Iets daaraan doen is niet makkelijk, want naast je gevoel heb je barweinig inzicht in je wat je slaap- en leefritme met je lichaam doet. Zelfs de mooie apps op je iPhone brengen hier niet genoeg inzicht in.

Technologie

Gelukkig is er steeds meer technologie tot onze beschikking waarmee we kunnen meten hoe we ons leven kunnen beteren. Hoe we beter kunnen slapen door onze slaapcyclus inzichtelijk te maken. Je telefoon onder je kussen leggen geeft een idee, of je slimme horloge omhouden kan inzicht geven. Maar deze opties geven geen duidelijk informatie omdat de meetwaardes uit deze apparaten niet accuraat genoeg zijn. Ook is het simpelweg vervelend om te slapen met je Apple Watch om je arm. Dat is de hele reden dat het Finse Oura niet naar een horloge of een smartphone-app greep om je inzicht te geven in je slaapritme. Een ring bleek niet alleen comfortabeler en discreter, ook meet hij veel nauwkeuriger.

Oura Ring Black

Petteri Lahtela, Co-founder en CEO van Oura, kwam op het idee van de ring toen hij werkte aan IT-systemen die moesten helpen bij chronische ziektes. In die tijd kwam hij erachter dat er een sterke link is tussen slechte nachtrust en het ontwikkelen van een chronische ziekte. Naar aanleiding hiervan wilde hij iets ontwikkelen waarmee mensen inzicht kregen in hun lifestyle en de gevolgen hiervan op slaap.

Oura Ring

Uiteindelijk leidde het onderzoek van Lahtela naar de Oura Ring, een kleine en ietwat lompe ring met een luxueuze look. Het juweel heeft enkele infrarood LED’s aan de binnenkant waarmee hij de bloedstroom door je vinger 250 keer per seconde meet. Daarnaast heeft hij een thermometer waarmee hij de lichaamstemperatuur in de gaten houdt. En als laatste bouwde Oura nog een snelheidsmeter in de kleine behuizing. Daarmee kan de ring ook overdag je bewegingen bijhouden. Met al deze sensoren kan de Oura ring niet alleen meten hoe je slaapt, maar ook wat je dagelijks uitspookt. Het is dus eigenlijk meer dan alleen een slaapmeter, meer een gezondheidsmeter.

Dat klinkt mooi, maar het originele uitgangspunt van de Oura Ring I s vooral een slaapmeter. Het is dan ook direct een van de beste die wij reguliere consumenten kunnen kopen. Voor het beste slaapmeting moet je nog steeds naar het ziekenhuis. De kleine wearable kan geenszins professionele apparatuur vervangen. Wil je echt precies weten hoe je slaapt, dan moet je een nachtje aan een PSG (polysomnografie) gehangen worden. Bij dat onderzoek moet je onder toezicht van dokteren overnachten met sensoren op je borst, hoofd en andere lichaamsdelen. Alles behalve comfortabel dus.

Na een vrij lange ontwikkelingsprocedure is het het team achter de Oura ring gelukt om zich te meten met zo’n PSG. De meetwaarden uit het kleine juweel zijn tot wel 96% vergelijkbaar aan die van de professionele apparatuur (Oura kan In vergelijking met 96% zekerheid meten wanneer de gebruiker slaapt en met 60% zekerheid meten in welk stadium van slaap hij zich bevindt). Het voordeel van de ring is dat je veel meer data over veel meer nachten kunt vergaten. Dat houdt in dat je over een langere termijn beter in staat bent om te bepalen hoe je slaapt en wat je eraan kunt doen om je slaapcyclus te verbeteren. in vergelijking met dit specialistische apparaat presteert de ring zeker niet slecht.

De bedoeling

Volgens Lathela is de bedoeling van de ring ook helemaal niet exact meten hoe je slaapcyclus eruit ziet. Hij moet eerder inzicht geven in de gevolgen van je levensstijl op je slaap. En om dat inzicht te krijgen moet de ring ook aan een app verbonden worden. Deze software interpreteert de data die de ring verzamelt, maakt het duidelijk voor de leek en hangt er simpele scores aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een score voor je nachtrust of een ‘readiness’-score. Met dat laatste geeft Oura aan in welke mate de gebruiker klaar is voor de dag. Ook toont de app na langer gebruik een optimale bedtijd en laat hij ongetwijfeld keer op keer weten dat je toch meer moet bewegen.

Oura Ring App

Grappig is ook dat hij aan de hand van je hartslag kan detecteren of je teveel gegeten hebt, of dat je een paar biertjes teveel hebt gehad.

Oura Ring kopen?

Helaas is de Oura Ring niet heel erg goedkoop. Je mag er meer dan €300,- voor neertikken. Een flinke investering die zich bijna kan meten met de aanschaf van een bijvoorbeeld een Apple Watch die veel meer kan. Maar toch is de keuze voor een Oura ring het misschien wel waard is op de lange termijn. De data kan een hoop betekenen voor je gezondheid.

En hoewel smartwatches er tegenwoordig best oké uitzien, is de Oura ring een zeer aantrekkelijk en ingetogen juweel. Je zult er echt niet mee voor lul lopen. Sterker nog: er zijn trouwringen van te krijgen. De ringen zijn allen gemaakt van titanium en zijn waterdicht tot 150 meter. Ook hebben ze een krasvaste coating en wegen ze minder dan een normale ring (tussen de 4 en 6 gram).

Update november 2021

Onlangs bracht Oura de derde generatie van de Oura Ring uit. Hoewel er geen grote veranderingen zijn, zegt de maker dat hij nog accurater is dan de voorgaande versies. Dit gaat wel ten koste van de accuduur.

Ook krijgt de app nog meer functies, zoals hulp met mediteren. Maar daartegen over staat wel dat de vanafprijs van de ring is verhoogd naar 314 euro. En je kunt de app pas volledig gebruiken als je een abonnement van 6 euro per maand neemt. De eerste 6 maanden zijn gratis, want “dat is het minste dat we konden doen”, laat Oura weten.

Al met al wordt het dus nog prijziger om de ring te dragen en er het meeste uit te halen. Alternatieven zoals de horloges van Garmin worden dat ineens toch wat aantrekkelijker. Deze hebben meer functies en kosten je na aanschaf maandelijks helemaal niks. Al is de aanschaf voor sommige modellen wellicht wel iets hoger…