De Oura Ring meet hoe je slaapt en wanneer je teveel zuipt

Scroll naar beneden

Slecht slapen heeft enorme negatieve gevolgen voor je gezondheid. Maar hoe slaap je beter? Oura probeert dat inzichtelijk te maken met een wearable. In dit geval een ring, want die meet beter dan een horloge en zit minder in de weg.

Van een avondje goed doorhalen in de kroeg gaat je gezondheid er niet bepaald op vooruit. Maar om dat te weten heb je geen technologie nodig. De bonkende koppijn en slaperigheid gedurende de dag verraden dat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken. En hoewel die zaterdagnacht in de de craft beertent misschien dan wel verantwoordelijk voor één slechte nacht is, is het best mogelijk dat je de rest van de week ook bijzonder ruk slaapt terwijl je dat amper doorhebt. En dat kan desastreuze gevolgen hebben voor je gezondheid op de lange termijn. Maar er iets aan doen is niet makkelijk.

Technologie

Gelukkig is er steeds meer technologie tot onze beschikking waarmee we kunnen meten hoe we slapen en hoe we onze slaapcyclus kunnen verbeteren. Je telefoon onder je kussen leggen geeft een idee, of je slimme horloge omhouden kan inzicht geven. Maar deze opties meten vrij slecht hoe je slaapt. Ook is het simpelweg vervelend om te slapen met je Apple Watch om je arm. Dat is de hele reden dat het Finse Oura niet naar een horloge of een smartphone-app greep om je inzicht te geven in je slaapritme. Een ring bleek niet alleen comfortabeler en discreter, ook meet hij veel nauwkeuriger.

Oura Ring Black

Petteri Lahtela, Co-founder en CEO van Oura, kwam op het idee van de ring toen hij werkte aan IT-systemen die moesten helpen bij chronische ziektes. In die tijd kwam hij erachter dat er een sterke link is tussen slechte nachtrust en het ontwikkelen van een chronische ziekte. Naar aanleiding hiervan wilde hij iets ontwikkelen waarmee mensen inzicht kregen in hun lifestyle en de gevolgen hiervan op slaap.

Oura Ring

Uiteindelijk leidde het onderzoek van Lahtela naar de Oura Ring, een kleine, maar toch ietwat lompe ring met een luxueuze look. Hij heeft wat infrarood LED’s aan de binnenkant waarmee hij de bloedstroom door je vinger 250 keer per seconde meet. Daarnaast heeft hij een thermometer waarmee hij de lichaamstemperatuur in de gaten houdt. En als laatste bouwde Oura nog een snelheidsmeter in de kleine behuizing. Daarmee kan de ring ook overdag je bewegingen bijhouden. Met al deze sensoren kan de ring niet alleen meten hoe je slaapt, maar ook wat je dagelijks uitspookt. Het is dus eigenlijk meer dan alleen een slaapmeter, meer een gezondheidsmeter.

Maar de Oura Ring vooral een slaapmeter, en ook direct een van de beste die we kunnen krijgen. Maar het is verre van de beste of meest accurate. De kleine wearable kan geenszins professionele apparatuur vervangen. Wil je echt precies weten hoe je slaapt, dan moet je een nachtje aan een PSG (polysomnografie) gehangen worden. Daarbij mag je een nachtje in het ziekenhuis slapen met sensoren op je borst, hoofd en andere lichaamsdelen. Alles behalve comfortabel dus. En in vergelijking met dit specialistische apparaat presteert de ring zeker niet slecht. Oura kan In vergelijking met 96% zekerheid meten wanneer de gebruiker slaapt en met 60% zekerheid meten in welk stadium van slaap hij zich bevindt.

De bedoeling

Volgens Lathela is de bedoeling van de ring ook helemaal niet exact meten hoe je slaapcyclus eruit ziet. Hij moet eerder inzicht geven in de gevolgen van je levensstijl op je slaap. En om dat inzicht te krijgen moet de ring ook aan een app verbonden worden. Deze software interpreteerde de data die de ring verzamelt, maakt het duidelijk voor de leek en hangt er simpele scores aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een score voor je nachtrust of een ‘readiness’-score. Met dat laatste geeft Oura aan in welke mate de gebruiker klaar is voor de dag. Ook toont de app na langer gebruik een optimale bedtijd en laat hij ongetwijfeld keer op keer weten dat je toch meer moet bewegen.

Oura Ring App

Grappig is ook dat hij aan de hand van je hartslag kan detecteren of je teveel gegeten hebt, of dat je een paar biertjes teveel hebt gehad.

Juweel

Helaas is de Oura Ring niet heel erg goedkoop. Je mag er meer dan €300,- voor neertikken. Een flinke investering die het misschien wel waard is op de lange termijn. Gelukkig loop je niet voor lul met de ring, want je krijgt voor die driehonderd piek een aantrekkelijk juweel terug. De ringen zijn allen gemaakt van titanium en zijn waterdicht tot 150 meter. Ook hebben ze een krasvaste coating en wegen ze minder dan een normale ring (tussen de 4 en 6 gram). Je kunt de ring zelfs gebruiken als trouwring, want er is er een met diamanten, al betaal je daar natuurlijk ook flink voor.