Dit is waarom rook altijd in je gezicht waait bij het bbq’en

Sonali Deo/Unsplash

Scroll this

Het is je vast wel eens opgevallen dat het niet uitmaakt waar je staat bij een barbecue, maar dat de rook altijd in je gezicht walmt. Dat heeft zo z’n redenen.

Nee, het is geen fabeltje, en ja je hebt helemaal gelijk als je beweert dat rook altijd in gezicht walmt. Het mag dan lijken dat de hogere rookmachten of de barbecuegoden jou graag in de rook laten staan, maar dat is niet zo. In werkelijkheid is het prima uit te leggen: natuurkunde gooit rook in je ogen. Specifieker nog: luchtstromingen zijn de schuldige.

Luchttoevoer en stijgende warmte

Zoals je weet heeft vuur of een barbecue lucht nodig om te branden. Die lucht wordt vanuit alle richtingen rondom aangezogen en omhoog gestuwd door de warmte. Als jij dan met je lichaam een stuk van die luchtstroom onderbreekt, neem jij een deel van luchttoevoer weg. Daarmee verwijder dus ook een stuk van de tegendruk van de stijgende warme lucht. Door het gebrek aan tegendruk, kan de stijgende warmte vanuit alle hoeken, behalve de jouwe zonder weerstand richting jou stromen. Daardoor sta jij dus met je kop in de rook.

Nu je dit weet, kun je ongetwijfeld ook zelf manieren bedenken waardoor je niet meer blauwe wolken staat in te ademen bij het bbq’en.

Niet? Laat me een handje helpen. Je weet dat jij een bepaalde hoeveelheid van de luchtstroom blokkeert waardoor de rook makkelijker richting jou ‘waait’. Maak het dan nog makkelijker voor de rook om een andere richting uit te ‘waaien’. Zet twee vrienden (een grotere blokkade en dus nog minder weerstand) van je aan de andere kant van de barbecue neer. Dan staan zij te kuchen en kan jij lachend je burgers flippen.

Dus nu kun je bij elk feestje aan je vrienden uitleggen waarom het geen fabel is dat rook je inderdaad altijd opzoekt bij het fikkiestoken. Ook kun je diezelfde vrienden gebruiken om zelf niet in de rook te staan. Geen dank.