Dr Martens: lang niet zulke goede schoenen als je denkt

Scroll this

Dure, stevige schoenen die goed voor je voeten zijn. Dat denk je als je Dr Martens koopt, maar dat was vroeger zo. Tegenwoordig helaas niet meer.

Een tijd geleden was ik op zoek naar een goed paar boots waar ik een aantal jaren mee vooruit zou kunnen. Bij voorkeur een paar die niet zo hard voor m’n voeten waren en die er ook nog een beetje stijlvol uitzagen. Al snel kwam ik bij Dr Martens uit. Helemaal hip en van oudsher staan ze bekend als goed voor de pootjes. Ook staan ze bekend om hun duurzaamheid. De keuze was dus snel gemaakt en bijna €200,- later was ook ik eigenaar van een paar 1460’s. Ze liepen goed en het leer leek van goede kwaliteit.

Toch niet

Helaas kwam ik er onlangs achter dat de huidige Dr Martens heel ver verwijderd zijn van het product dat de Engelse schoenmaker jaren geleden op de markt bracht. De Britten lopen de kantjes er letterlijk vanaf. Dat valt al snel op als je weet dat de levenslange garantie niet meer voor de nieuwere modellen van het merk geldt. Maar het gaat verder, want het grootste gedeelte van de Doc’s wordt niet meer in Engeland gemaakt. Veel Chinese handen plakken en naaien het schoeisel tegenwoordig in elkaar.

Dr Martens unsplash

Niet erg, want kosten kunnen nu eenmaal makkelijk bespaard worden door het handwerk uit te besteden naar goedkopere landen. Wat wel kwalijk is, is dat Dr Martens ook de kwaliteit van het leer en de constructie heeft teruggeschroefd. En dat terwijl de prijs onveranderd hoog is gebleven. Wat je nu krijgt is een paar schoenen gemaakt met een goedkope leersoort en een zool die door een enorme laag schuimrubber lekker zacht aanvoelt.

Expert

Nu weet ik dat ik geen expert ben, maar dat is YouTuber Rose Anvil wel. Hij heeft meerdere Dr Martens doormidden gehakt om eens onder de loep te nemen hoe ‘goed’ de boots nu eigenlijk zijn. De conclusie kwam voor mij nogal onverwacht.

Dr Martens Made In England

Ter vergelijking, de klassieke Dr Martens die nog in Engeland gemaakt worden zijn van een vele malen hogere kwaliteit. De prijs van deze schoenen is ook hoger dan een standaard paar 1460’s. Deze vind je niet zo snel voor minder dan €200,-.

Maar als he echt schoenen van kwaliteit wilt waar je het komende decennium mee kunt doen, dan moet je eens bij het merk Red Wing aankloppen. Heb ik ook gedaan en dat bevalt uitermate goed. Ik vertel je er in dit artikel en meer over. Ik heb er zelfs een aankoopadvies voor geschreven.

En ben je toevallig ook aan het kijken naar een paar nieuwe Uggs? Check dan vooral ook Uggs: lang niet zulke goede schoenen als je denkt.