Garmin Solar: nooit meer je smartwatch opladen

Scroll this

Smartwatches zijn leuk, maar ze hebben één groot nadeel: je moet ze dagelijks opladen. Garmin heeft dat euvel nu opgelost met een polswekker die je nooit meer hoeft op te laden.

Al snel toen de smartwatch zijn intrede deed, had ik er een om mijn pols. Een Fossil, want dat was een van de weinige klokbouwers die destijds een fatsoenlijk ontwerp had. En hoewel de functionaliteit nog beperkt was (geen berichten beantwoorden en Google Maps liet alleen zien waar je stond) gebruikte ik het horloge dagelijks veel. Door dat vele gebruik waren er ook dagen dat ik tussentijds de accu moest opladen. Niet erg gebruikersvriendelijk. Zeker niet als je geen lader bij de hand hebt en dus de rest van de dag met een nutteloos stuk metaal om je pols moet rondlopen.

Garmin Instinct Solar Surf

Twee dagen

Ondertussen is de batterijduur van smartwatches aanzienlijk verbeterd. Met een beetje mazzel haal je standaard twee dagen met een Android- of Apple Watch en als je bij Garmin aanklopt kan je er bijna zeker van zijn dat je meer dan een week kunt doorbrengen zonder een lader aan te raken. En hoewel Garmin het dus erg goed doet op het gebied van accuduur, was het nog niet genoeg voor de technologieboer. Met de kracht van de zon moest het volgens hen mogelijk zijn om een smartwatch te maken die je nooit meer hoeft op te laden. Iets wat in zekere zin ook gelukt is.

Garmin Instinct Solar Tactical

Na jaren vol onderzoek beweert Garmin het voor elkaar te hebben: een smartwatch die zich voldoende oplaadt met zonne-energie. Hierdoor hoeft hij nooit meer aan het stroominfuus. Of zoals Garmin het zelf zegt: “Door gebruik te maken solar display technologie van Garmin zorgen de nieuwe Instinct horloges voor een buitengewone levensduur van de batterij en kunnen deze watches zelfs in de batterijbesparende watch-modus ongelimiteerd doorgaan bij voldoende blootstelling aan zonlicht”, aldus René Dijk Van Garmin Nederland.

Maar dat is niet het hele verhaal, want de onderzoekers bij Garmin houden een slag om de arm: ze weten het eigenlijk nog niet helemaal zeker. Waarom niet? Omdat de testmodellen sinds het begin van de testcyclus nog niet zijn uitgevallen. Maar dat wil niet zeggen dat ze dat in de toekomst niet gaan doen. Een kleine slag om de arm.

Solar Power

Garmin gelooft dus in de kracht van de zon. Zo erg dat ze uiteindelijk vrijwel elke smartwatch van de technologie willen voorzien. Dat houdt niet in dat dit ten koste gaat van het design van de klokkies. In tegendeel zelfs. Het is compleet onzichtbaar. Garmin maakt namelijk gebruik van een transparante laag photovoltaic solar cells die over het scherm geplaatst wordt. Dezelfde technologie wordt ook gebruik in de rand die er omheen zit. Deze onzichtbare zonnecellen generen genoeg energie om de nieuwe Garmin Instinct Solar voor eeuwig van stroom te voorzien mits hij in energy-saver-stand staat en hij minimaal drie uur zonlicht (50,000 lux) per dag krijgt (het lijkt wel een plant). Waarom drie uur? Omdat dat het gemiddelde is waar de industrie mee werkt op dit moment.

Garmin Instinct Solar

Eeuwige leven

De Garmin Instinct Solar heeft dus niet het eeuwige adapterloze leven als je standaard smartwatchfuncties wilt gebruiken. Maar zelfs dan helpt het minuscule zonnepaneel van de klok. Met de GPS-mode aan gaat de Instinct met Solar niet 30 uur, maar 38 uur mee. In Max battery GPS-mode gaat de polswekker niet 70, maar 145 uur mee. In de normale smartwatch-modus doet de normale Instinct het 24 dagen, de versie met Solar houdt het 54 dagen vol. De modi waarin extra op de energieverbruik gelet worden maken het grootste verschil. Expedition-mode geeft 68 dagen gebruik (28 dagen op de normale Instinct) en de speciale anti-stroomverbruiksmode Battery Saver houdt het dus theoretisch voor altijd vol (56 dagen zonder Solar)

Nu is de Garmin Instinct Solar niet de enige klok die uitgerust wordt met de zonnecellen. Ook de wat uitgebreidere en luxere modellen van de fabrikant krijgen de photovoltaic solar cells als optie mee. Denk hierbij aan de Fenix 6-serie, de Quatix 6-serie en de supergespecialiseerde Tactix Delta-serie (Speciaal voor de speciale soldaat in je leven). In deze modellen heeft de technologie iets minder impact op de gebruiksduur van de klokken, maar helpt het zeker mee. Een lijstje:

De Fenix 6 en 6 Pro Solar:
GPS mode = 40 uur met Solar, 36 uur zonder,
Max Battery GPS mode = 93 uur met Solar, 72 uur zonder,
Smartwatch mode = 16 dagen met Solar, 14 dagen zonder,
Expedition mode = 36 dagen met Solar, 28 zonder,
Battery Saver mode = 80 dagen met Solar, 48 zonder.

De quatix 6X Solar:
GPS mode = 66 uur met Solar, 60 zonder,
Max Battery GPS = 148 uur met Solar, 120 zonder,
GPS met muziek = 16 uur met Solar, 15 uur zonder,
GPS met expeditie-activiteit = 56 dagen met Solar, 46 dagen zonder,
Smartwatch mode: 24 dagen met Solar, 21 dagen zonder
Batterij Saver mode: 120 dagen met Solar, 80 dagen zonder.

De tactix Delta Solar:
GPS mode = 66 uur met Solar, 60 zonder,
Max Battery GPS = 148 uur met Solar, 120 zonder,
GPS met muziek = 16 uur met Solar, 15 uur zonder,
GPS met expeditie-activiteit = 56 dagen met Solar, 46 dagen zonder,
Smartwatch mode: 24 dagen met Solar, 21 dagen zonder
Batterij Saver mode: 120 dagen met Solar, 80 dagen zonder.

Zonne-energie

Zoals je ziet levert het kleine zonnepaneel op de Garmin-klokkies niet bijster veel stroom. Daarnaast is het nog maar de vraag of je dagelijks aan de drie uur zon komt. Een horloge bevindt zich namelijk erg vaak onder een mouw van een trui of jas. Maar hoe het ook zij, voor Garmin is deze uitstap naar zonne-energie niet om te bewijzen dat horloges nooit meer opgeladen hoeven te worden, het doel was om de drager van het horloge minder vaak te laten opladen. En dat lijkt zeker gelukt. Uit ervaring kan ik niet spreken, want de klokkies zijn nog niet te koop.

Nadeel

Zit er dan helemaal geen nadeel aan de toevoeging van een zonnepaneel aan een smartwatch? Niet als je hem om je pols hebt. Je ziet het niet, voelt het niet en je wekt gratis stroom op. Ook gaat het niet ten koste van de functies die je van een moderne smartwatch verwacht. De Garmins hebben bijvoorbeeld een hartslagmonitor, kunnen verbonden worden met je mobiel waardoor je een sloot van connectiviteit krijgt en je kunt sommige modellen zelfs gebruiken om Spotify vanaf af te spelen. Bij die modellen kun muziek downloaden op de interne opslag, kun je je draadloze koptelefoon verbinden en kun je gaan hardlopen zonder dat je een mobiel op zak hebben.

Maar voordat het zover is loop je toch tegen een aanzienlijk nadeel aan: de hogere prijs. Al het onderzoek naar een goede implementatie van de technologie is niet gratis, en dat berekent Garmin netjes terug aan de klant.Dat kan in een enkel geval oplopen tot een prijsverschil van €400,-. Gemiddeld betaal je €100, €150 extra voor luxe van het minder vaak opladen van je Garmin smartwatch. Of je dat het waard vindt is aan jou.

De Garmin Solar smartwatches zullen dit kwartaal op de markt komen. Kopen (of vooruitbestellen) doe je hierrr.