Wol is een van ’s werelds beste materialen om kleding van te maken. Het houdt je op temperatuur, ook als het kledingstuk nat is, gaat nare luchtjes tegen, ademt, is slijtvast en goed voor het klimaat. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook lang meegaat en mooi blijft. Met deze tips heb je nog jarenlang plezier van jouw wollen vest, trui, overhemd of jas.
Om het beste je wollen kleding te kunnen onderhouden, is het belangrijk om te weten met wat voor stof je te maken hebt. Wol bestaat namelijk uit vezels die omhuld zijn met een soort schubben die over elkaar heen vouwen. Deze schubben houden een laagje lanoline of wolvet vast. Dat is een belangrijk goedje, want juist dit zorgt ervoor dat wol waterafstotend is.
Ook zorgt dit natuurlijke beschermlaagje ervoor dat vuil makkelijk van de vezels af te vegen zijn, mits ze droog zijn.
Nu je dit weet, kun je ongetwijfeld ook begrijpen dat wassen met zeep geen goed idee is voor wollen kleding. Hiermee verwijder je effectief het laagje vet en ontneem je je kledingstuk van de prachtige eigenschappen die wol eigen is. Ook is wassen met gewoon water af te raden, aangezien dit – zelfs als je jouw kledingstuk aan de lucht laat drogen- leidt tot krimp. En geef toe, een gekrompen kledingstuk draag je niet of minder, aangezien het waarschijnlijk niet meer past. Zonde dus.
Zo krijg je luchtjes en vlekken uit wollen kleding
Ruikt je wollen trui toch ietwat onaangenaam? Dan kun je ervoor kiezen om je kledingstuk goed te luchten. Dat zou al moeten helpen. Werkt dit niet voldoende, dan kan wollen kleding ook tijdens het douchen in de badkamer te hangen. De lichte damp die hierbij op het wol terecht komt en verdampt bij het drogen, zal de meeste onaangename luchtjes met zich meenemen.
Waarschijnlijk loop je er wel een keer tegenaan dat er een klein vlekje op je wollen kleding komt. Geen nood, want je kunt deze waarschijnlijk met wat warm water alleen op en misschien rond de vlek wel wegkrijgen. Maak het kledingstuk niet natter dan absoluut nodig. Is het toch erg nat geworden, laat het dan aan de lucht drogen. Wring het absoluut niet uit en hang de kleding niet op, want dan kan het vervormen. Leg de kleding vlak neer en wacht geduldig.
Krijg je de vlek er niet uit? Dan moet je professionele hulp inschakelen. De enige manier om wol te reinigen zonder echte negatieve gevolgen is bij de stomerij. Als het goed is weten de mensen aldaar hoe om te gaan met wol zonder het te beschadigen. Maar zie dit alsjeblieft als een laatste redmiddel en niet als iets wat je met regelmaat moet doen.

Het is grappig om te weten dat fijnere wolsoorten volgens de fabrikant absoluut niet in de centrifuge mogen. Mijn Fjallraven Ovik Rib gemaakt van Zweeds wol overleeft een paar rondjes in de wasmachine of droger niet. Aan de andere kant heb ik een Lined Work Vest van Filson dat hiervoor stug, Schots Mackinaw wol gebruikt, waarbij juist wordt aangeraden om deze droog in de rondte te laten slingeren.
Linksom of rechtsom, ik hou me aan de vuistregel dat ik mijn wollen kleding eigenlijk nooit was. Vlekjes poets ik er het liefst lokaal uit, wat tot op heden nog steeds goed gaat. Daarnaast laat ik het af en toe luchten. Meer niet. Ik heb in het verleden me aan de waslabels gehouden, waarop stond dat het wol prima gewassen kon worden op 30 graden, maar dat ik daarna met een vormloze zak, die kort daarvoor nog een mooie trui was, opgescheept zat. Mijn advies: volg mijn vuistregel. Better safe than sorry.
Knagende motten voorkomen
Een vervelende bijkomstigheid van het hebben van wollen kleding, is dat je het doorgaans in de tijd dat motten actief worden niet draagt. Als je je wollen trui dan niet goed opbergt, dan kan het een feestmaal zijn voor de knagende vliegertjes, en heb jij de volgende winter dus een extra gat in je kleding.
Het grappige is dat wol niet per se iets is waar de mot verzot op is. Het is eerder het luchtje dat de vezels verspreiden, waar de vladderaar zich tot aangetrokken voelt. Dit is enigszins eenvoudig te bestrijden door de luchtjes te verwijderen, of te maskeren door je kast te voorzien van wat stukken cederhout. Motten haten de lucht van deze houtsoort.
Maar het beste is logischerwijs om te voorkomen dat motten überhaupt in aanraking kunnen komen met jouw wollen kleding. Het simpelst is dan ook om alles van wol in een (ademende) zak te verpakken en op te bergen. Wil je extra zeker zijn dat er geen mot in de buurt komt, doe dan ook wat stukjes cederhout in de zak.
Kortom, goed voor wollen kleding zorgen is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je hoeft er eigenlijk niets voor te doen, behalve het netjes opbergen en je best doen om er geen vlekken in te krijgen.