Dennis Wilman

Will Gadd beklimt voor de eerste keer ooit de bevroren Niagara Falls

Dennis Wilman
Will Gadd beklimt voor de eerste keer ooit de bevroren Niagara Falls

Als we Red Bull mogen geloven is het nog nooit eerder voorgekomen dat iemand zulke grote ballen heeft om een bevroren Niagara Falls te beklimmen. Will Gadd heeft ze blijkbaar wel en beklom het stuk ijs alsof het een gewone woensdagmiddag is. 

De man deed het overigens niet zomaar. Omdat het stuk ijs nog nooit beklommen was en er dus geen pad of haken aanwezig waren, moest hij zelf alles doen. Hij trok ten strijde met een mooie rode winterjas (het is natuurlijk retekoud) en wat ijshaken.

It’s not easy ice, either. “The ice is formed in layers,” Gadd said. “That means there’s a layer of ice, then snow (with a lot of air), then another layer of ice. It’s unstable, for sure.” Will estimates the grade at WI6+, as hard as it gets for this style of climbing. Tools he used include ice axes, crampons, and a specially-designed Black Diamond prototype “ice hook.”