RandomDennis Wilmanfood

Gezond voedsel is misschien helemaal niet gezond voor jou

RandomDennis Wilmanfood
Gezond voedsel is misschien helemaal niet gezond voor jou
gezond-voedsel

Volgens onderzoekers bestaat er geen algemeen gezond voedsel. Hoe gezond voedsel is hangt namelijk af van de persoon die het eet. Het gaat zelfs zover dat enkele gezonde dingen misschien wel heel ongezond voor bepaalde mensen kunnen zijn.

Uit Israëlisch onderzoek aan de Israel's Weizmann Institute of Science is namelijk gebleken dat het heel veel uitmaakt wat je eet. Het onderzoek genaamd "Personalised Nutrition Project" nam als basis dat de Glykemische index van voedsel voor iedereen hetzelfde is. Om dit te checken monitorde de onderzoekers 1.000 mensen en ruim 50.000 maaltijden, namen bloed, en poepmonsters en ondervroegen de onderzochte mensen met enquêtes. Hieruit bleek, zoals de onderzoekers al verwachtte, dat elke standaard maaltijd bij elk persoon een andere invloed had op zijn of haar bloedsuikerspiegel.

En zoals je weet is de hoogte van je bloedsuikerspiegel erg belangrijk voor je gewicht. Het is simpel gezegd de hoeveelheid suiker (energie) die door het bloed naar de spieren wordt verplaatst. Hoe hoger de spiegel, hoe meer energie de spieren krijgen aangeleverd. Wanneer die energie niet wordt opgebruikt, wordt dit opgeslagen in vetcellen. En daar word je dik van.

Als voorbeeld hierbij werd een vrouw aangehaald van middelbare leeftijd die tegen overgewicht en diabetes aan zat te hikken. Ze was druk aan een gezond dieet bezig om de kilo's eraf te werken, maar dat wilde niet lukken. De onderzoekers konden de boosdoener identificeren als tomaten. Deze "gezonde" groente deed de bloedsuikerspiegel van de dame namelijk de lucht in schieten. En dat terwijl een tomaat van zichzelf vrij weinig suiker bevat.

Het kan dus zo zijn dat je probeert af te vallen door gezond te eten en meer te bewegen, maar dat er bepaalde voedingstoffen roet in het eten gooien. Natuurlijk blijft afvallen een kwestie van hoeveel calorieën je in je lichaam gooit en de hoeveelheid die je verbrandt. Het probleem is alleen dat we op dit moment niet berekenen dat verschillende soorten voedsel op verschillende manieren door ons lichaam verwerkt worden en dus voor iedereen een andere hoeveelheid calorieën kan bevatten.

Dit betekent dat in jouw geval die ene zak patat een veel gunstigere werking heeft op jouw dieet dan die rauwe salade vol met avocado. Dit is misschien een overdreven vergelijking, maar zolang je geen inzicht hebt in hoe jouw lichaam reageert op voedsel, zou het best zo kunnen zijn. We kunnen nu alleen maar hopen dat dit onderzoek een of andere handige app produceert waardoor we dat inzicht makkelijk kunnen verkrijgen.