Healthy AF: afvallen door anders om te gaan met honger

exc-569f8da7fb36b1c246f68aea

Scroll this

Afvallen is simpel. Je leeft drie weken op een appel en een bakje koffie per dag en je bent een hoop kilo’s kwijt. Tenminste, zo simpel denken we erover. Maar er is altijd een spelbreker: honger. Door er anders mee om te gaan kun je toch die kilo’s verliezen.

Uit ervaring weet iedereen dat diëten erg lastig is. Dat komt meestal doordat je over de hele dag veel minder eet en dus de hele dag moet vechten tegen een hongerig gevoel. Dat dit iets is wat bijna niet vol te houden is, is niet vreemd. Honger is een gevoel dat je krijgt als je moet eten en dat komt vanuit een overlevingsdrang. Want net als je moeder vroeger tegen je zei als je dat bord zuurkool niet wilde leegeten: “als je niet eet, dan ga je dood.” Hierdoor zul je het dus altijd afleggen in je strijd tegen dit irritante gevoel.

Onderzoeker Princeton neuroscience professor Michael Graziano wilde daarom uitzoeken waarom mensen zoveel honger krijgen bij het diëten. Hij at wekenlang vrijwel dagelijks hetzelfde, maar wisselde langzaam hier en daar wat ingrediënten uit. Hierdoor kwam hij tot de conclusie dat honger getriggerd wordt door drie factoren. Een dieet bestaande uit heel veel koolhydraten wekte erg veel honger op. Een dieet hoog in vetten deed exact hetzelfde en het tellen van calorieën hielp ook niet omdat je hiermee je hongergevoelens te slim af wilt zijn, maar ze niet mee overwint. 

De oplossing van Professor Graziano was dan ook verrassend simpel. Hij ging niet in gevecht met hongergevoelens omdat hij wist dat hij dit niet zo winnen. Hij zorgde er daarom voor dat hij die gevoelens niet meer zou krijgen. Hij verlaagde zijn dagelijkse koolhydraat inname met 90% waardoor hij nog ruim boven een koolhydraat arm dieet niveau bleef. Daarnaast voegde hij veel vetten toe aan zijn dieet door simpelweg low-fat voedsel te vermeiden en vetrandjes niet meer van zijn vlees te snijden. Daarnaast mocht hij van zichzelf per maaltijd zoveel eten als hij zelf wilde. De gedachte hierachter was dat het beperken van calorieën je niet helpt, dan moet het loslaten hiervan wel helpen. Door deze aanpassingen verloor de beste man, naar eigen zeggen, ruim 25 kilo in 8 maanden tijd. En dat zonder extra beweging.

Als je zijn bevindingen wat beter gaat bekijken, dan is deze professor simpelweg natuurlijker gaan eten. Koolhydraten zijn namelijk rijkelijk aanwezig in ons standaard dieet omdat we veel goedkoop en bewerkt voedsel eten. Daarnaast is vet over het algemeen smaakvol en gezond wanneer het uit een natuurlijke bron komt en niet is toegevoegd aan bewerkt voedsel. En als laatste moet je wel heel erg veel natuurlijk voedsel eten, wil je de hoeveelheid calorieën benaderen die je door het leeg harken van een zak chips naar binnen werkt.

Dus het komt eigenlijk neer op een soort van mindhack. Jezelf voor de gek houden dat je veel kunt eten en erdoor afvalt als je maar de juiste dingen eet. Het enige nadeel hieraan is dat je toch wat vaker in de keuken zult moeten staan.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *