Healthy AF: uitgaan met je vrienden is goed voor je. Er is bewijs!

exc-56b07d32c6fc08a0b92f85ae

Scroll this

Ja, je leest het goed: een nacht de kroeg in duiken met je vrienden is gezond voor je. Of beter gezegd, je bent biologisch zo in elkaar gezet dat je het daadwerkelijk nodig hebt.

Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Göttingen hebben namelijk uitgevonden dat mannelijke vriendschappen stress en angst verminderen. Daarnaast verlaagd het ook het risico op stress gerelateerde aandoeningen. Daarnaast relaxt een avondje uit met vrienden beduidend meer dan samen zijn met je partner of je familie.

En waar halen de onderzoekers deze wijsheid vandaan? Van een groep Makaken die ze een tijdje bestudeerd hebben. Want Makaken zijn helemaal niet zo anders dan een groep kerels die los gaan op een zaterdagavond.

De onderzoekers zagen dat de apen prima konden omgaan met de dagelijkse stress van het vinden van eten en het uitzoeken van een mooie boom om in te klimmen. Hierbij hielp het vooral dat de apen goede sociale contacten hadden om de stressniveaus binnen de perken te houden. Helaas gebeurde het tegenovergestelde wanneer een Makaak met zijn partner of familie aan het rondhangen was. Op die momenten rezen zijn stressniveaus de pan uit.

Wat hierbij opviel is dat niet alleen het mannetje last had van die fenomeen, maar dat alleen de vrouwtjes en de koppeltjes er een stress gerelateerde aandoening aan over wisten te houden. Ik denk hier een link te zien die de onderzoekers gemist hebben, maar dat ben ik maar.

Het onderzoek laat zien dat dagelijkse stressfactoren zoals de hoeveelheid ontvangen agressie of koude stress ervoor kan zorgen dat de hoeveelheid stresshormonen op de langere termijn kan stijgen en dat het omgaan met een groepje mannelijke vrienden dit kan voorkomen.

En dat is al het bewijs dat je nodig hebt. De volgende keer wanneer je de kroeg in duikt met je vrienden, is dit dus goed voor je en kan het op den duur zelfs je leven redden. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat bier drinken duidelijke voordelen voor je gezondheid heeft.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *