Zijn hogere maximale toegenstane snelheden veiliger?

exc-5a85585953450a64136c59fb

Scroll naar beneden

Je kent het wel, je sukkelt met een slakkengang op een dramatische 70km/u weg waar je voor je gevoel makkelijk met 100km/u overheen kunt scheuren. Het ergste is dat je dit gevoel altijd hebt. Op elke weg en bij elk aangegeven snelheidslimiet. Hoe komt dat toch?

Simpel gezegd komt het doordat alle snelheidslimieten steevast te laag worden ingesteld omdat mensen graag zeuren. Alle excuses als “ja, maar ik kan mijn TV niet meer horen door het langsrazende verkeer,” of “ja, maar ik stik in de NOx uit alle sjoemeldiesels van VW,” hebben ervoor gezorgd dat we overal langzamer mogen rijden dan dat we voor ons gevoel veilig kunnen doen. Tenminste, als we het onderzoek van Donut Media mogen geloven.

En dat brengt een mooi discussiepunt naar boven: worden de wegen veiliger als we de snelheden verhogen naar snelheden die overeen komen met ons gevoel? Duidelijkheid daarover is er nog niet, maar er valt wat voor te zeggen. Als je voor je gevoel hard genoeg rijdt, dan zullen er vanzelfspreken minder debiele en onvoorspelbare inhaalacties zijn. En laten die nou net voor veel ongelukken zorgen. Aan de andere kant lijkt het ook geen goed idee om met 70km/u door een woonwijk te raggen waar kinderen spelen. Hoe goed dat ook zou voelen.

Maar goed, we weten sowieso dat te langzaam rijdend verkeer verantwoordelijk is voor meer ongelukken dan de te hard rijdende, links plakkende BMW.

Voordat je je kant kiest in deze discussie, kijk eerst de video hieronder en leer iets.