Mysterious Jerusalem: de andere kant van ’s werelds meest complexe stad

exc-58e771e0440243ae10b72915

Scroll this

Voor velen is Jeruzalem niet de eerste keuze als ze aan een vakantie denken. Voor Cris Geelen, fotograaf, was dat het wel. Zonder echt duidelijk aantoonbare reden had hij het gevoel dat hij de stad moest bezoeken. Hij nam zijn camera en deed precies dat. Een onverwacht resultaat hiervan is zijn boek Mysterious Jerusalem. Hierin laat hij zien wat je normaal gesproken niet zo snel van de stad ziet.

“Het is een unieke en mooie ervaring om naar een locatie te gaan die een smeltkroes is van drie van de grootste religies ter wereld is,” vertelt Cris als ik hem vraag waarom hij Jeruzalem koos als locatie. “Het is dan ook apart om te zien dat dit zo’n complexe situatie oplevert dat de bewoners zelf niet eens weten wat ze ermee aanmoeten.” Natuurlijk geeft het conflict tussen deze drie religies een mooie kans op mooie beelden, maar dat is niet alles. “Binnen een enkele seconde kan alles omslaan. Je kunt het ene moment in de meest prachtige serene omgeving zijn en het volgende moment kan de IDF (Israeli Defense Force) klaar staan om charges uit te voeren. Er gebeurt altijd wat en dat is juist zo mooi en een uitdaging om visueel vast te leggen en ermee een verhaal te vertellen. Juist omdat mensen daar het leven zoveel meer waarderen omdat het extra vluchtig kan zijn.”

Als je even door het boek bladert wordt het dan ook duidelijk dat Cris niet de insteek heeft gehad om de problemen in het gebied vast te leggen. Het hoort erbij, dus het staat er wel in, maar de hoofdmoot van de foto’s bestaat uit een positieve blik op de stad. Een blik die je op het nieuws niet zult zien. “Ik wilde eigenlijk laten zien dat het gewone leven daar ook doorging. Op een van de foto’s zie je bijvoorbeeld een jongetje rennen. Hij deed dit met zoveel plezier dat het opviel. Hij vliegt als het ware over de traptreden naar beneden. Het is zo mooi om te zien en daarom is het ook een van de foto’s waarop ik misschien wel het meest trots ben.”

Dit alles komt ook erg naar voren in de foto’s die Cris van de overbekende muur heeft gemaakt. De muur die vol met kunstwerken staat, waaronder ook het bekende werk van Banksy. “Dit doen de bewoners om hun stem te laten horen, om te laten merken wat ze ervan denken. Het is dus ook niet bedoeld zoals Graffiti zoals wij dat hier kennen. Hier is het vaak betekenisloze rommel, maar daar proberen de mensen er echt een boodschap mee uit te dragen.” Het aparte aan de hele ervaring bij de muur was dat Cris eigenlijk niet lastig gevallen werd. Hij zag alle onderdrukking wel, maar door zijn Nederlandse paspoort had hij een soort vrijbrief voor alles. Hij werd vakkundig omzeilt bij alle controles terwijl de bewoners werden aangepakt. Het viel nog het meest op dat er binnen de muur alom verslagenheid heerste, maar dat de bewoners hun “gevangenschap” toch nog steeds niet accepteerden.

Uiteindelijk probeerde Cris vooral een boodschap van positiviteit door te geven met zijn foto’s. Dit probeerde hij een extra diepgang te geven met met zorg uitgekozen gedichten en stukjes tekst over zijn ervaringen daar. Het belangrijkste is om een tegenlicht te geven aan het negatieve beladen beeld dat we krijgen van Jeruzalem. “Ik wil eigenlijk gewoon laten zien hoe mooi het daar is. Hoe positief mensen daar kunnen zijn en wat voor emoties, maar ook rust die Jeruzalem los kan maken bij mensen.”

“Ik wilde mensen graag laten ervaren hoe het daar is. Mensen laten ervaren wat ik daar heb ervaren. Dat je op bepaalde momenten compleet zen bent, of dat je ineens compleet overdonderd kunt zijn door een lading emoties puur omdat de omgeving dat in je los maakt. En dat wilde ik door middel van mijn fotografie proberen over te brengen.”

Het boek “Mysterious Jerusalem” en meer werk van Cris Geelen is te vinden op zijn eigen site: cristiangeelen.com

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *